Som hundägare och hundälskare kan det vara svårt att inte vara tillåtande när vovven vill hoppa upp i sängen och sova under täcket. Och, det kan faktiskt påverka din sömn – till det bättre.

hund i sängKlart att din hund vill sova på din tempur madrass i sängen – eftersom en sådan gör att stödet fördelas jämnt över hela kroppen. Om du dessutom sover dåligt kan det faktiskt vara bra att låta vovven tassa upp och lägga sig bredvid.

Sov vidare med din vovve

I Aftonbladet går det att läsa om en ny studie där resultatet visar på att sova bredvid en hund (som du givetvis tycker om och känner dig bekväm med) ger dig både bättre sömn och bättre hälsa. Det är vidare så att du inte blir lika störd i sömnen av din bästa, fyrfotade vän – som du kanske trott på förhand.

I studien som utfördes av Mayo Clinic tog forskarna reda på att de 40 friska personerna som deltog sov mätbart bättre om hunden befann sig i rummet eller bredvid i sängen. Dessutom är det så att hundens storlek inte spelar någon roll, det kan vara en liten jycke eller en stor Golden Retriever, bara du tycker om den. Det visar sig även att det inte spelar någon roll för sömnen hur mycket hunden rör sig om natten, den skapar trygghet genom sin närvaro och det gör att man hittar lugn och kan slappna av – och sova bättre.

Bra sömnkvalitet med hund

I en annan studie som det går att läsa om i Expressen visar forskning att kvinnor som sover tillsammans med hundar får en bättre sömnkvalitet – än när de endast sover bredvid en partner. Dock fungerar det även med en katt – om du är kattmänniska. Däremot är det så att hundar i mindre utsträckning stör sin husse eller matte under natten, än vad en katt gör. Hundars sovmönster stämmer helt enkelt bättre in på en människas, än vad katters sovrutiner gör.