Är det något som är härligare än att gå med sin hund ute i skogen? Nej, många hundägare skulle nog inte kunna komma på så himla många bättre saker att fördriva tiden på – men det finns en del att tänka på och om detta skriver vi om här i dag.

hundar (2)I DN kan vi läsa att ha sin hund helt lös i skogen faktiskt kan ge böter, enligt en ny lag. Det är mellan 1 mars till den 20 augusti som det är förbjudet att låta hundar springa fritt bland bok och tall, om dessa vovvar inte är alldeles särskilt väldresserade vill säga. Som hundägare bör du alltså ha hunden kopplad om du inte har absolut kontroll, vilket nog många tror att de har men inte har i realiteten. Det som man även bör tänka på i skogen är att ha rätt kläder – här kan du hitta ett nytt och brett sortiment av friluftskläder som gör skogsvandrandet ännu mer magiskt.

Syftet med lagen är att:

  • Skydda det vilda djurlivet
  • Hindra hundar från att riva vilt
  • Hindra hundar från att störa i reproduktionen
  • Hindra hundar från att förfölja vilt om de inte deltar i jakt

Men om man råkar se något fuffens på gång så kan faktiskt en okopplad hund vara till stor nytta, i alla fall om denna har fått spår på tjuvar, som vi kan läsa om i SKD. Det var dock polisens egna hundar, så när det gäller dessa finns givetvis undantagstillstånd. Det var i Skåne som polisens hundar hittade inbrottstjuvar som gömde sig i skogen, efter sagt inbrott på en arbetsplats.

En trofast hund

En annan fantastisk hund kan vi läsa om i Allehanda, och handlar om hunden Arthur som efter en köttbulle följde ett multisportlag från Övik i tre och ett halvt dygn – över vattendrag, lervälling, klättring och vandring. Hunden, som troligen är herrelös och som till råga på allt även var skadad, blev så älskad av laget och av lagkaptenen särskilt, har nu följt med till Sverige och kommer snart släppas ut ur karantän. Trofasthet och lojalitet lönar sig ibland, särskilt om man är en ensam, ruffig hund med snälla ögon och trampande, envisa tassar. Vi får hoppas att Arthur har det bra i sitt nya hemland och med sin nya familj.