Akta er för smuggelhundar!
Det är inte bara alkohol, cigaretter och andra droger som smugglas in i Sverige. Det pågår även insmuggling av hundar och andra djur. Den som köper en insmugglad hund kan råka ut för många obehagliga överraskningar.
Sverige är i dagsläget förskonat från sjukdomar som rabies och brucella canis, men det beror på de strikta svenska reglerna för införsel av hundar. Det är dessa regler som smugglarna struntar i. Insmugglade hundar som upptäcks i Sverige avlivas av Jordbruksverket, för att förhindra att smittsamma och farliga sjukdomar ska drabba svenska hundar. Bara i Dalarna har två hundar avlivats hittills i år, då de saknat de nödvändiga pappren, som visar att alla nödvändiga prover är tagna. En hund utan papper kan också sättas i full karantän, vilket kostar ungefär 30 000 kronor.
Trots detta köps det fler och fler insmugglade hundar i landet. Det beror inte på att det är många som vill ha en billig hund, och därför köper av smugglare istället för av registrerade uppfödare. Det beror helt enkelt på att många köpare blir lurade av förslagna säljare. Det rör sig om valpar som köps billigt utomlands, och fraktas till Sverige under mycket svåra förhållanden.
Tänk på detta
För att vara säker på att inte köpa en smuggelhund bör man se till att man får träffa uppfödaren först. Se också till att få registreringsbevis, ett skriftligt köpeavtal och ett intyg från veterinär när du hämtar valpen. Intyget ska inte vara äldre än sju dagar. Fråga också säljaren om hundens stamtavla.
När valpar vaccineras får de ett vaccinationsintyg, och detta ska följa med vid köpet om valpen är vaccinerad. Nöj dig inte med en muntlig försäkran om att valpen är vaccinerad. Du ska också få ett schema för kommande vaccinationer, samt för avmaskning. Sjukdomar och mask kan annars sprida sig, till både andra hundar och till människor. Kontrollera också att valpen är ID-märkt, med chip eller med tatuering.
Smuggelhundar
Jordbruksverket skriver på sin sajt att de valpar som smugglas till Sverige för det mesta är av små och dyra raser, som chihuahua och bulldogg.
Insmugglade hundar visas, av förklarliga skäl, inte upp hos uppfödaren. En varningssignal är när säljaren bara lämnar ett mobilnummer, inte någon adress. Dessa nummer går oftast till kontantkort som inte går att spåra. Hundarna visas upp på exempelvis en parkeringsplats – gå inte med på att åka till ett möte där.
Det är naturligt att tycka synd om de hundar som smugglas in i landet, men för att stoppa smugglingen måste människor sluta köpa hundarna. Tänk på detta.