Något som många hundägare kanske inte känner till är att det på vissa platser runt om i landet råder koppeltvång för hundar på allmänna platser – och bryter man mot detta kan man råka ut för dryga böter.

skogAtt ta med sig sin hund på skogspromenad och låta den springa omkring utan koppel är det många hundägare som gör nu framåt hösten. Men något man bör vara medveten om är att det på många allmänna platser runt om i landet faktiskt råder koppeltvång för hundar – så det gäller att ha kopplet med sig även om hunden ska få springa fri sen. Och detta råder framförallt under sommarhalvåret, även i skogsområden, eftersom att under sommaren så föder vilda djur sina ungar i naturen, och dessa stressas lätt om det dyker upp en hund. Det är därför som det enligt lag råder koppeltvång även i skog och mark under perioden 1 mars till och med den 20 augusti, skriver SVT. Så vad händer om man bryter mot detta? Då kan man åka på dryga böter eftersom att man som hundägare håller yttersta ansvar för sin hund och den skada som hunden kan tänkas åstadkomma. Därför kan man riskera att dessutom få sin hund omhändertagen om man låter dem springa lösa bland vilda djur när det inte är tillåtet – men nu till hösten kan man pusta ut för nu får hunden gärna gå lös. Dock finns andra faror att lägga på minnet, såsom älgjakten som startar under hösten.

Försiktig i skogen

Vill man under hösten gå med sin hund okopplad i skogen ska man se till att ha hunden under uppsikt, just nu är nämligen älgjakten i full fart och det kan sluta illa för både hund, husse och matte. Så är man sugen på att låta hunden gå lös, kontrollera med kommunen innan så att ni inte riskerar att promenera rakt in i en skog mitt under jaktsäsongen.