I dag skriver vi om vikten av att inte bara ha bra jaktkläder själv men och till sin hund. Det är nämligen farligt att vara på jakt ibland och hunden är särskilt utsatt – både för rovdjur som varg och lodjur men också för vakar i is där hunden kan trilla i.

 

varg (2)När man är ute på jakt är det bra med ordentliga kläder, som man till exempel kan införskaffa på Fähallen.se. Men det man måste komma ihåg att även ens jakthund kan behöva plagg, om än inte av samma sort som en själv! I Sveriges Radio kan vi nämligen läsa om hur jakthundar nu får bidrag till skyddsväst mot rovdjur. Det är i Västmanland som man nu lånar ut skyddsvästar med piggar som ska vara till skydd mot just rovdjursangrepp, samtidigt får även hundägare bidrag för att kunna köpa just skyddsvästar till sina vovvar. Det är för att förebygga viltskador.

 

Det finns vidare två sorters skyddsvästar, den ena är gjord av starkt fiber med piggar som skyddar mot bett från varg eller lodjur. Den andra avger en elstöt om ett rovdjur biter en hund över just själva västen. Även i tidningen Svensk Jakt kan vi läsa om denna väst och hur nu Uppsala län också har hakat på beslutet att subventionera västarna.

 

Nu har följande län sponsoravtal när det kommer till skyddsvästarna:

  • Götaland
  • Värmland
  • Örebro
  • Västmanland
  • Uppsala

Skyddsväst med inbyggd flytväst

Och fler lär det kanske bli. Om inte skyddsvästar så är flytvästar en enormt bra idé att utrusta sin hund med om man till exempel är mycket vid vatten. I Lantbrukets Affärstidning kan vi nämligen läsa att jakthundar är de som drabbas värst av drunkning, av de cirka 40 hundar som drunknar varje år. Försäkringsbolag tror dock att det finns ett mörkertal av hundar som tyvärr går genom is och liknande men att dessa inte är försäkrade och då inte heller alltid rapporteras drunknad. Förutom jakthundar är det många sällskapshundar som också råkar illa ut, bland dessa främst papillon och fransk bulldog. En skyddsväst med en inbyggd flytväst kan vara bra att ha alltså, detta kan verkligen vara den avgörande faktorn när det gäller om hunden ska klara livhanken eller ej.