De senaste dagarna har kylan slagit hårt mot hela Norden, och för våra fyrbenta vänner är det inte alls kul med denna kyla. Men ut måste man i alla fall när man har hund, och då gäller det att hålla hunden varm ute i kylan. Här är några tips på hur du gör just det.

Oavsett om du har en stor hund utrustad för jakt som är van vid långa timmar utomhus på vintern eller om du har en gosig sällskapshund som helst ligger på soffan inomhus om dagarna, bör du se hit. Kylan som kommit de senaste dagarna och medfört både snöstorm och rysskyla sliter inte bara på oss människor. Även hundarna fryser och drabbas – det är trots allt våra fyrbenta vänner som måste ut och promenera varje dag, det kan de inte bara strunta i. Så som tur är finns det en den saker som du kan göra för att underlätta vintern för din vovve, och det är något som bland annat Vasabladet skriver om. Vad man till exempel skriver är att olika typer av hundar klarar kyla olika bra, valpar och korthåriga hundar klarar exempelvis kylan sämre än en äldre långhårig vovve. Och precis som med änniskor är det vissa hundar som gillar kylan, och vissa som verkligen avskyr den, och det är också något man ska tänka på när man har hund. Så hur ska man då göra för att vintern ska bli så behaglig som det bara går för sin hund? Här är några enkla tips.

Anpassa utomhusaktiviteterna

Se till så hunden håller sig varm när ni är utomhus, kanske ett hundtäcke bör köpas? Se även till så hunden är i rörelse under utomhusvistelsen för att hålla uppe sin kroppstemperatur och undvika att få köldkramper. Testa att ta flera korta promenader i stället för en lång så slipper hunden frysa!

Låt aldrig hunden sitta i en kall bil eller utanför affären

Att lämna hunden i bilen i stället för att knyta fast den utanför affären känns kanske som en smart sak att göra i kylan, och det är det också. Men tänk på att även bilen blir kall fort och kan dessutom bli som en kylbox för hunden att vistas i. Ska du lämna hunden i bilen är det bra om värmen är igång, så gå in en i affären och en sitter kvar med värmen på i bilen. Tänk även på att det finns bestämmelser från Jordbruksverket om att man inte får lämna en hund i bilen om temperaturen är under -5 grader utomhus!

Kläder för väder och reflex

Ett sista tips är att alltid ha ett hundtäcke av något slag såsom en hundtröja eöller en hel dräkt att klä på hunden när det är kallt ute. Se även till så dessa plagg har reflexer, på vintern syns hunden knappt och då är det bra med extra reflexer även på kläderna och inte bara i halsbandet på hunden!