hundSå du har tagit steget att försäkra din hund. Oavsett om din hund är valp eller har varit vid din sida en längre tid finns det goda anledningar att skaffa en försäkring. Men vad ska man tänka på när man tecknar sin hundförsäkring.

Det finns ett flertal försäkringsbolag på den svenska marknaden och de erbjuder en rad olika försäkringstyper och tilläggsförsäkringar. Här är några råd för att hjälpa dig att få en hundförsäkring som passar just dig och din hund.

  • Pris Priset är den första punkten för att det är vad många kommer att titta på först även om det kanske inte borde vara det. En hundförsäkring kostar normalt sett någonstans mellan 1500 och 5000 kr per år. Priset kan variera kraftigt beroende på hundens ras, ålder och vart i landet du bor. Stirra dig inte bara blind på prislappen utan se till att den försäkring du tecknar verkligen täcker de du behöver. Utöver priset påverkar också självrisken och försäkringsbeloppet vad den slutgiltiga prislappen på din försäkring blir.
  • Försäkringsskydd Så vad kan en hundförsäkring täcka? Den mest grundläggande typen av skydd täcker veterinärvård och täcker vård av din hund hos en legitimerad veterinär. Utöver detta är det värt att kontrollera om försäkringen täcker kostnader för mediciner i fall din hund behöver medicineras. Försäkringen kan vara med eller utan en livförsäkring som ger dig ersättning om din hund dör eller skulle behöva avlivas innan viss ålder. Kontrollera också att den försäkring du tecknar inkluderar skydd för de hälsoproblem och sjukdomar som är vanligast för din hunds ras.
  • Rabatter För att hålla priset nere kan det vara bra att kontrollera vilka rabatter man kan få. Vissa bolag kan ge rabatter för den som försäkrar sin hund redan som valp under tre månaders ålder. Du kan få rabatt om din hund är kastrerad. Ibland kan du även få en lägre kostnad för din försäkring om du är medlem en hundförening.

I Sverige finns det ett antal försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar några av de populäraste är Folksam, Moderna försäkringar, Sveland, Agria, IF och Dina försäkringar. Gå igenom de ovanstående punkterna och skaffa dig en klar bild av vad du vill att din försäkrings ska innehålla och vad din hunds ras har för specialbehov och ta sedan kontakt med försäkringsbolagen. Viktigt är att du försöker få en den billigaste försäkringen som täcker allt du och din hund behöver.